Kerstmis

Kerstmis is het geboortefeest van Jezus Christus, de grondlegger van het christelijk geloof.

Het geboorteverhaal van Jezus wordt door meerdere schrijvers in de Bijbel aangehaald. Lucas geeft de meeste details. Hij vermeldt hoe de ouders van Jezus, Jozef en Maria, van Nazareth naar Bethlehem trekken om zich te laten registreren conform een keizerlijk bevel. Maria is dan al hoogzwanger en de bevalling zet door als ze overnachten op een bijzondere logeerplek in Bethlehem. Lucas verhaalt ook over herders die bij de schapen op het veld ‘s nachts een grote groep engelen zien en zelfs horen zingen. Ze worden opgeroepen om op bezoek te gaan bij het net geboren kind Jezus in de stal.

Kerstmis wordt in de Westers-christelijke wereld op 25 december gevierd. In de Russisch-orthodoxe Kerk en de Ethiopisch-orthodoxe Kerk wordt het pas op 6 januari gevierd. In veel streken zijn er tevens speciale vieringen op de avond ervoor (kerstavond, nachtmis).

De exacte geboortedatum van Jezus is trouwens niet bekend. Men vermoedt dat de geboorte in het voorjaar heeft plaatsgevonden. Verschillende elementen in de wijze waarop men Kerstmis viert gaan terug tot voorchristelijke en Germaanse tradities. Rituelen van het midwinterfeest en de vreugde over het licht na de donkerste dagen zijn gecombineerd met het verhaal uit de Bijbel. Het feest is in de recente geschiedenis in grote delen van de westerse wereld sterk aangepast aan modernere opvattingen en gebruiken. De soberheid is vervangen door overvloedig eten en het ontvangen van luxe geschenken. De boodschap van de engelen over eeuwige innerlijke vrede met God is ingeruild voor het Kerstbestand in oorlogssituaties en conflicten.

Met Kerstmis willen christenen herdenken dat Gods liefde zichtbaar is geworden in het kind Jezus. De mens die leefde en handelde zoals God het van den beginne bedoeld had. Als een licht in de duisternis, als een hersteller van beschadigde relaties, als een voorbeeld tot navolging.

Met de geboorte van Jezus begint een nieuw tijdperk en een nieuwe jaartelling. Het is het begin van het herstel van de wereld. Een herstel dat begint in het hart van de mens en uitwerkt tot een samenleving en aarde waar Gods liefde en wijsheid de scepter zwaait.

Emmakerk en/of  Oude Kerk

Kerstnacht         Kerstnacht        Zin in Soest

1e Kerstdag        1e Kerstdag

Reageren niet mogelijk.