God is liefde, hoe zo?

God is liefde

“Als God liefde is, waar zie ik dat dan?”, zei Els. “Om me heen zie ik vooral hebzucht en haat. Mijn wereld wordt gedomineerd door oorlog en geweld. Hoe zo, God is liefde. Als God liefde is dan had ik dat toch moeten merken! Dan had ik daar toch iets van moeten zien?”

De Bijbel is nogal stellig met de bewering dat God liefde is. Ieder mens is op zoek naar liefde. Zonder liefde geen leven. Wat is het heerlijk als er iemand is die voor je gaat, op wie je aan kunt. Wat goed als je weet dat je geliefd bent. ‘Heb God lief en andere mensen als jezelf’ geeft Jezus als belangrijkste opdracht mee aan zijn volgelingen. Hijzelf maakte die liefde zichtbaar in zijn leven. De vrouw die ze bij hem brachten omdat ze overspel had gepleegd, veroordeelde hij niet. Jezus genas zieken en sprak woorden die herstel en vergeving brachten. Zelfs toen ze hem aan het kruis nagelden en doden bleef hij gestalte geven aan Gods liefde. Ook al voelde hij zich door God verlaten.

Liefde kan groeien als er een relatie is. Klein als de vrucht in de moederschoot is het begin. Pas als het kind groter wordt ga je het zien. Zo mag een mens als kind van God opnieuw geboren worden, als een door God geliefd kind. Gods liefde vraagt echter wel om een reactie. Het moet van twee kanten komen, want dan pas ontwikkelt en groeit de liefde, stap voor stap. Uit deze bron van liefde mogen mensen putten en liefde doorgeven.

Waarom is er dan zo weinig liefde zichtbaar in onze wereld. Johan Cruijff zou zeggen: “Je gaat het pas zien als je het door hebt.”  Is er dan meer? Jezus zei: “Zoek en je zult vinden”. Ga op zoek, vraag God of hij het je wilt laten zien en ervaren.

Is er meer?

Reageren niet mogelijk.