Zoektocht Zephy

Sterk verbonden met de natuur

Zephy is energiek en enthousiast. Ze woont in een klein appartement in Soest, samen met haar vriend en hun twee katten. “Ik hou van Soest, ik ben geen stadsmens. Ik woon hier naast het bos, de duinen zijn vlakbij.” Ze is geboren op Sint-Maarten en is enig kind. Haar vader speelt geen rol in haar leven. Op haar achtste verhuisden Zephy en haar moeder naar Nederland “Ik denk om mij een betere toekomst te bieden”. 

Ze heeft de middelbare school niet afgemaakt. Leren vond ze erg leuk, maar ze deed te lang over toetsen, onder andere omdat ze altijd heel mooi wilde schrijven. Ze heeft de sportacademie in Amersfoort gevolgd. “Dat was echt een leuke opleiding. Ze leren je met mensen omgaan, samenwerken en lesgeven, dat kan je in je hele leven toepassen.” Ze is dol op sport en dans. Ze geeft dansles en is gastouder en de komende jaren wil ze hbo-fysiotherapie gaan doen.

Bijbel

“Mijn moeder is christelijk, ze heeft mij laten dopen. ‘I gave you to God the first day I saw you,’ heeft ze gezegd. We gingen redelijk vaak naar de kerk, we luisterden veel naar gospelmuziek en ze las elke zondag voor uit de bijbel. Het voelde opgelegd, ik had er helemaal geen zin in. Ik was daardoor klaar met het christendom en het gedwongen geloof. Ik wil het niet veroordelen, want ik weet dat mijn moeder het beste met me voor had en het uit alle liefde deed. Ik snap de onderlinge strijd tussen religies niet. Ik dacht dat alle geloven gingen over liefde, normen en waarden, zorg voor elkaar en voor jezelf. Dus waarom zou het christelijke geloof het enige ware zijn. We delen de aarde samen, alles hoort één te zijn. Dat is mijn idee. Misschien is de Islam wel het ware geloof, of het geloof van de Rasta.

Waarom zou het christelijke geloof het enige ware zijn?

Iedereen kan dat wel zeggen. Dat is net zoiets als zeggen dat Jumbo de beste supermarkt van Nederland is. Ja, maar dat zeggen alle andere supermarktketens ook over zichzelf. Hoe weet je dat echt? Door zelf op zoek te gaan naar antwoorden.

Zoektocht

Ik ben al heel lang op zoek. Zodra je ervoor openstaat, ben je al begonnen met de zoektocht. Ik heb best vaak meegemaakt dat iemand op straat tegen me zei: ‘Jezus zoekt jou.’ Dat voelde echt alsof het een bericht van boven was. En ik heb heel interessante gesprekken gevoerd met een jonge Jehova’s Getuige. Ik zei tegen hem: ‘Misschien kloppen mijn vragen niet met jouw antwoorden, dan kan je me niet overtuigen.’ Daar wilde hij het wel op wagen. Hij had veel antwoorden, hij was echt goed. Maar hij zei ook iets te vaak: ‘Dat is gewoon zo.’ Dat is voor mij wat lastig om te beamen, net als op school bij rekenen. Hoezo, denk ik dan? Waarom? Er moet toch een bewijs beschreven kunnen worden, anders dan: dat is gewoon zo?

Alpha

In mijn zoektocht kom ik aardig wat mensen tegen die graag een begeleidende hand willen bieden op mijn pad naar geloof en zo. Een heel lieve mevrouw introduceerde de Alpha-cursus bij mij en nodigde mij uit om een soort religieus avontuur te ondergaan. We waren daar met een groep van dertien mensen, mijn vriend en ik waren de jongsten, dat had ik niet verwacht. Ik heb zoveel jonge mensen ontmoet in mijn zoektocht die zich toewijden aan het geloof en weet wel zeker dat ze hierin geïnteresseerd zouden zijn. De cursus bestond uit twaalf avonden. Elke keer begonnen we met samen eten. Daarna bekeken we een film, met het thema van die avond. Dan ga je uiteen in twee groepen en zijn er een paar vragen waar je met elkaar over praat. Dat voelde niet opgelegd, die man in de films vertelt het op zo’n overtuigende manier. Niet omdat het zo is, hij vertelt wat er met hem gebeurd is en hoe hij tot inkeer is gekomen. Hij komt met bewijzen!

U bent hier:

Home > Soesters > Sterk verbonden met de natuur

Alpha Business Soest

contactpersoon: Kees Lugten, e-mail: mclugten@xs4all.nl

Paspoort
Naam: Zephaniah Foeken
Woonplaats: Soest
Beroep: Gastouder en dansinstructeur
Leeftijd: 26 jaar

TEKST: Hanneke Kiel-de Raadt

BEELD: Jaco Klamer

Muziek brengt je eigen ik

naar buiten – Zephy

Natuur

Ik noem mezelf niet christelijk, wel spiritueel en gelovig. Ik ben nog steeds zoekend. Ik vind het niet in een kerk, want volgens mij is de kerk meer om samen sterk te staan in je geloof. Ik heb het idee dat niet iedereen die naar de kerk gaat, weet wie God is en hoe het voelt om hem echt te kennen. Ik heb zelf meerdere malen bewijs gehad dat we wel degelijk beschermd en geliefd worden door God. Ik geloof ook dat er nog meer verschillende goden bestaan, zoals Zeus, de God van het hemelrijk of Poseidon, de God van de zee, die de prachtigheden van de natuur beschermen. Ik ben heel sterk verbonden met de natuur, daar staan wij sterk, daar voel je het meest rust en leer je het meest. Mensen gaan er steeds verder van af. We moeten back to basic, back to nature, naar wie we zijn.

Droom

Als kind droomde ik dat ik een professioneel danseres zou worden. Daarmee zou ik heel veel gaan verdienen en met dat geld zou ik een school in Afrika opbouwen, waar alle kinderen in de buurt gratis les van mij zouden krijgen. Geen verplichte lessen in lezen, maar vooral in beweging. Muziek redt levens, het maakt niet uit hoe je dat doet. Het brengt je eigen ik naar buiten. Je uit je vrijheid. Ik denk dat iedereen een prachtig mens kan worden door sport. Nu is mijn droom oud en wijs worden. Alles leren en doorgeven, dat is het belangrijkste in het leven. Leren leidt tot begrip, begrip leidt tot besef en als je besef hebt, heb je vrijheid.”

Reactie plaatsen