Zoektocht Joost

In dit thema-interview vertelt Joost over zijn zoektocht in geloof en religie, en wat dat voor hem betekent. Joost voelt dat er meer moet zijn en wil daar onderzoek naar doen. Al vanaf de eerste zinnen van zijn gesprek vertelt hij goudeerlijk en open over wat hij heeft meegemaakt en waar hij naar toe wil.

Ik werk aan de liefde voor mijn lichaam en geest

Ik heb een leegte in m’n leven die nu niet wordt opgevuld met iets wat ik nu in m’n leven heb. Ik wil daarom zo veel mogelijk verschillende geloven gaan onderzoeken en kijken wat aansluit bij wie ik ben. Misschien wil ik daaruit verschillende elementen uit halen om mijn perfecte combinatie van kracht te vinden.

Elementen uit zowel het boeddhisme als het christendom spreken me aan. In het boeddhisme vind ik het heel mooi dat het draait om de liefde van de mens en hoe jij met je medemens omgaat. Ook kom je in het boeddhisme reïncarnatie tegen en dat trekt mij sterk aan. Ik geloof er niet in dat als wij sterven dat alles is afgelopen. Ik weet alleen nog niet of ik in een hemel en een hel geloof. In het boeddhisme leer je om hier op aarde goed voor jezelf te zorgen en liefde te tonen naar anderen en naar de wereld.

Ik weet dat het echte liefde is als je hart ervan gaat gloeien

In het christendom vind ik de hemel juist wel heel mooi. Dat je naar een plek gaat waar het mooi is waar geen pijn meer is. De Alpha cursus die ik heb gevolgd, heeft me veel opener gemaakt voor het christelijk geloof. Maar dat heeft ook het gat dat ik in mijn leven voel weer een stuk pijnlijker gemaakt. Daarom heb ik bewust de keuze gemaakt om weer te gaan zoeken naar wat welke elementen ik in mijn leven kan toepasingen.

Ik ben zelf Gereformeerd Vrijgemaakt opgevoed. Ik heb op m’n 15de of 16de alles daarvan laten vallen. Op dat moment speelde de scheiding van m’n ouders en het overlijden van een goede vriend. De cursus verschilde qua geloof niet van mijn opvoeding. Ik kon me nog veel herinneren, want tot mijn 15deheb ik veel in de Bijbel gelezen. Dat is nooit uit mijn hoofd gegaan, dat zit er allemaal nog. Maar bij cursus voelde ik me een stuk vrijer. Ik voelde me daar meer op gemak om zodat ik kon vertellen waar ik mee bezig was. Ik ben nu zelf een stuk ouder en kijk nu anders naar het leven aan. Vroeger voelde het alsof het geloof me werd opgedrongen. Nu is er juist geen verplichting om te komen. Maar de leiding is altijd blij dat je er bent, ook al zeg je niets. We hebben diepe verhalen met elkaar gedeeld over wat we hebben meegemaakt. De leiding zelf is ook heel open over hun eigen leven. Het voelde eigenlijk als familie. Ik heb daar erg van genoten.

Hoe meer vraagtekens ik nog heb, hoe meer ik kan leren

Bij Jezus zelf heb ik nog wel heel veel vraagtekens. Jezus geeft me wel een heel sterk, fijn en liefdevol gevoel. Hij heeft zo veel voor ons gedaan: Hij is voor ons aan het kruis gestorven. Maar tegelijkertijd wil ik ook graag dingen tastbaar hebben. Ik wil overal bewijs van hebben. Mijn doel is om zo veel mogelijk te leren en mijn hersenen te verrijken. Dus hoe meer vraagtekens ik nog heb, hoe meer ik kan leren. Vooral de liefde kan je uit alle verschillende geloven leren.

Liefde is één van de belangrijkste dingen op deze wereld. Ik weet dat het echte liefde is als je hart ervan gaat gloeien. Ik probeer die liefde altijd te zoeken en ik weet dat ik de liefde op mijn eigen manier moet vinden. Want liefde moet niet gedwongen voelen. Vrijheid moet er wel blijven.

U bent hier:

Home > Soesters > Zoektocht Joost

Alpha Business Soest

contactpersoon: Kees Lugten, e-mail: mclugten@xs4all.nl

Paspoort

Naam: Joost Kwant (25)

Woonplaats: Soest

Beroep: Productiemedewerker beton

Ik vind liefde voor mezelf nog wel moeilijk. Iemand zei tegen me dat je geen liefde voor jezelf kan voelen als je geen liefde voor jezelf hebt. Daarom ben ik nu bezig om te werken aan liefde voor mezelf. Ik zie dat voor me als het zoeken van de Heilige Geest. Want de Heilige Geest zit in iedereen als een stukje van het hogere. Je moet daarom je eigen Heilige Geest wel onderhouden. Dat doe je door van je eigen lichaam te houden en daarom goed voor je eigen lichaam te zorgen. Toch blijft dat nog moeilijk. Dat heeft voor een deel ook te maken met mijn verleden, want ik werd namelijk gepest. Daarom wil ik nu zowel geestelijk als lichamelijk goed voor mezelf zorgen. Tatoeages zijn voor mij een manier om dat te doen: op die manier schenk ik bewust aandacht aan mijn lichaam en laat ik daar zien wat belangrijk voor mij is. Uiteindelijk wil ik van deze passie mijn beroep maken en professioneel tatoeëerder worden. Mijn droom is om een wereldreis te maken en te kunnen leven van mijn tatoeëerwerk. Ik voel tot in het diepst van mijn hart dat ik naar Australië en Nieuw-Zeeland moet, het liefst naar de Maori’s om te leren van hun tatoeëerstijl.

Ik heb zelf een Keltisch kruis met een draak laten zetten voor mijn moeder. Draken zijn sterke wezens en mijn moeder is een sterke vrouw. Ook heb ik een feniks op mijn borstkas staan. Dat staat voor overnieuw beginnen vanuit de as. Wij mensen pieken eerst, dan komt er een dal, en daarna worden we uit de as herboren als een sterke vogel.

In mijn leven ben ik nog lang niet waar ik wil zijn, maar ik ben wel herboren als een nieuw persoon.

Reageren niet mogelijk.