Kippenvel op het podium


Van muziek opzetten op verjaardagsfeestjes

naar draaien voor tenminste 3000 man.

Van leren draaien op een dj-school naar

feedback krijgen van de grootste dj’s over heel de wereld.

Het is Pepijn Maat, die met veel dankbaarheid en met veel

support van zijn ouders, van zijn passie nu al iets groots heeft gemaakt.

Gerrit Maat, de vader van Pepijn:

“Hij is dankbaar voor alles wat hij kan en mag doen.

Voor hetzelfde geld, had hij dit niet mee kunnen maken.”


DJ Pieter Gabriël maakt als 15 jarige openingsmuziek op Eurovisie Songfestival 2021


Als DJ Pieter Gabriel gaat Pepijn door het leven. En het begon allemaal al toen hij zeven was. “Vroeger was ik altijd al met de radiospeler bezig en als er iemand jarig was, deed ik altijd de muziek.” Al vroeg was het duidelijk dat Pepijn zijn grote passie had gevonden. Zijn ouders zagen dat ook en zijn naar dj-scholen gaan kijken. Hier heeft hij van zijn hobby iets groots mogen maken. “Eén keer per week op woensdag ging ik naar de dj-school. Het was niet te vergelijken met een klaslokaal, we zaten meer in een studio. Op Dancefair heb ik in het begin een klein dj-setje gekocht. En toen alleen maar oefenen. Sindsdien ben ik er helemaal weg van.”

Brede glimlach

Vanaf maandag tot vrijdag gaat Pepijn gewoon naar school en als hij tijd over heeft, besteedt hij dat aan muziek maken. “Ik ben dj en producer. Ik draai, maar daarnaast maak ik ook mijn eigen platen.” Zijn moeder, Annemieke Maat, vertelt dat hij het allerliefst 24 uur per dag bezig is met het maken van muziek. “We proberen hem wel heel actief met beide benen op de grond te houden en hem ook bij te brengen dat hij eerst zijn school moet afmaken. Eigenlijk zijn we hem alleen maar aan het afremmen.”
Voor zijn vrienden is hij nog gewoon Pepijn. “Ze vinden het wel gaaf, maar ik heb het er ook niet heel vaak over. De een z’n passie is voetbal en mijn passie is muziek.” Pepijn doet weleens winacties op zijn sociale media en daar praat hij dan wel af en toe over met zijn vrienden.
Op deze manier heeft hij ook meer contact met zijn volgers. Op dit moment heeft hij een winactie met Pluggerz. Dit zijn oordoppen die hij gebruikt en dit bedrijf sponsort hem. Hij verloot een setje van deze oordoppen op zijn Instagram. Ook vlogt hij weleens voor het kledingmerk Vingino, nog een bedrijf dat hem steunt. Pepijn vindt het wel leuk om deze extra dingen erbij te doen. “Zelfpromotie is altijd leuk,” zegt hij lachend. Maar Pepijn is geen vlogger, want het allerliefst maakt hij natuurlijk muziek. Met een brede glimlach vertelt hij hoeveel energie hij ervan krijgt om op het podium te staan. “Het is zo gaaf. Ik krijg er kippenvel van.” Het feit dat er iets mis kan gaan tijdens een optreden, maakt hem niet zenuwachtiger. “Ik kan één moment bedenken waarop er iets misging. Toen ik een keer aan het draaien was, liep er iemand tegen de elektriciteitskabel aan. Opeens viel alles stil. Op dat moment wist ik ook even niet wat ik moest doen. Wanneer je zelf per ongeluk met je hand op de stopknop drukt, kun je nog je microfoon pakken en het publiek bezighouden, maar als alle stroom uit is, kun je vrij weinig. Ik probeerde wel rustig te blijven en na een korte tijd was het ook helemaal opgelost.”

Zoveel mogelijk zelf doen

Pepijn maakt voor zijn leeftijd al een hoop mooie dingen mee en zijn ouders volgen alles van dichtbij. Muziek maken en produceren doet Pepijn helemaal zelf, alleen met sociale media wordt hij een beetje geholpen door zijn ouders. “Hij doet alles zelf, maar we bespreken wel dingen. ‘Zal ik zo reageren of op een andere manier?’ Hij is natuurlijk heel erg jong begonnen en krijgt nu een beetje de leeftijd dat hij het allemaal zelf kan doen, maar dan wordt het voor hem ook wel heel veel.” De rol van zijn ouders is door de jaren heen wat veranderd. “Eerst gingen ze vooral mee als tolk. Toen ik zeven was, draaide ik bij Spinning Records. Ik werd toen geïnterviewd in het Engels, maar ik verstond er natuurlijk helemaal niks van. Mijn ouders hielpen me daarbij. Nu ik me prima kan redden in het Engels, hoeven mijn ouders me daar niet echt meer bij te helpen.” Lachend vertelt de vader van Pepijn dat ze nu vooral dienen als taxibedrijf. “Netwerken doet hij zelf. Hij bepaalt het tempo en wat hij belangrijk vindt. En ik zorg, dat hij er komt.”

“Wanneer je altijd overal met je ouders op afloopt, word je veel minder serieus genomen.”

Dat Pepijn zoveel zelf regelt, maakt ook dat hij heel serieus is en serieus wordt genomen. Als hij zelf een mail stuurt, krijgt hij ook serieuze antwoorden. Pepijn vindt het zelf ook belangrijk om veel zelf te doen. “Wanneer je altijd overal met je ouders op afloopt, word je veel minder serieus genomen.” Hij wordt heel erg vrijgelaten in alles wat hij doet. “Het is dat we erbij moeten zijn, maar we vinden het heel erg belangrijk dat het niet vanuit ons komt. Het moet heel erg duidelijk zijn dat het vanuit hem komt. Het is zijn passie waarin wij hem supporten.”

Dankbaar en trots

Waar die passie vandaan komt weet Pepijn niet echt. “Ik denk dat het zo gegroeid is en er altijd al in zat. Ik luisterde al vanaf mijn zesde naar dancemuziek, dus het begon al vroeg. Nu draai ik vooral electronic dance music (EDM).” Als je vraagt aan Pepijn wat hij het allergaafste vindt aan wat hij doet, verschijnt er een glimlach op zijn gezicht. “Ik vind het heel leuk dat ik met mijn eigen muziek mensen blij kan maken en dat mensen losgaan op mijn platen.”
Die glimlach verschijnt ook op het gezicht van de ouders van Pepijn als hij er zo enthousiast over vertelt. Ze vinden het ontzettend leuk dat hij een passie heeft gevonden en de manier waarop hij ermee omgaat kunnen ze ook heel erg waarderen.
“Het is zo mooi om te zien dat hij niets gewoon vindt. Voor elk moment is hij dankbaar. Ook is het bijzonder dat er mensen aan de andere kant van de wereld contact met hem hebben en serieus over muziek kunnen praten met hem. Op zijn leeftijd. Hij kan zich verstaanbaar maken en hij durft het ook. Je moet het maar durven.”

De kwaliteiten om een grote dj te worden heeft Pepijn dus wel. Zijn allergrootste droom is draaien op Sensation, een van oorsprong Nederlandsdance-evenement dat nu wereldwijd plaatsvindt. En daarin is hij al aardig op weg. Het is mooi om te zien hoe trots hij is en hoe trots zijn ouders zijn. “Hij is heel dankbaar en zolang hij die dankbaarheid blijft houden kunnen wij hem daarin supporten.”


U bent hier:

Home/Soesters/Pieter Gabriël

Reageren niet mogelijk.