Markante ondernemer

Markante ondernemer

Op de bar staat de pas verworven trofee en bijbehorende oorkonde. Terwijl ik op Sander van Veenendaal wacht, lees ik in het jury rapport de opvallende zin: innoverend, maatschappelijk en krachtig ondernemen in samenwerking met Amerpoort.

Na de felicitaties is mijn eerste vraag aan Sander: Hoe komt het dat jullie eerste zijn geworden bij de verkiezing ‘Meest markante ondernemers in Midden Nederland’? Jullie zijn niet de enige die horeca en zorg combineren. Wat maakt jullie zo bijzonder?

Sander: “Het concept is inderdaad niet helemaal uniek, maar onze aanpak wel. Wij bieden dagbesteding in samenwerking met Amerpoort. Maar voor ons zijn de cliënten gewoon collega’s die een beperking hebben. Ze komen hier om te werken. Ze draaien helemaal mee en daar leren zij het meest en groeien ze het hardst van. Horeca en zorg zijn twee verschillende takken van sport. Horeca is hard werken maar de begeleiders van Amerpoort zijn er om te zorgen dat er een goede arbeid-rust verhouding is. In het begin was dat lastig vorm te geven, zeker omdat we allemaal verrast werden door de enorme drukte. Maar sinds een jaar of twee loopt dat op rolletjes.”

Huiskamer
Sander vertelt enthousiast over het ontstaan van het bedrijf, de achtergrond van het pand aan de Van Weedestraat en de filosofie achter zijn ondernemerschap. “Wij willen anders zijn, voorop lopen, al realiseren we ons wel dat we niet in Amsterdam zitten maar in Soest. Ik bedenk bij alles: hoe zou ik dit zelf ervaren, wat vind ik leuk en waar voel ik mij prettig bij. Ons streven is 100% gelukkig de deur uit, dat lukt misschien niet altijd maar ik denk dat we vanaf het begin onszelf goed hebben neergezet. We hebben hard gewerkt.” Hoewel Sander geen opleiding in de horeca heeft gedaan, lijkt hij goed aan te voelen wat werkt binnen Soest want De Lindenhof is uitermate populair.

“We proberen we op allerlei manieren de huiskamer van Soest te worden. Zo hebben we cultuuravonden, live muziek op zaterdagavond, jazz op zondagmiddag. We blijven vernieuwen met iets wat Soest nog niet heeft. Een verbindende werking tussen verschillende leeftijdsgroepen, een ons kent ons gevoel, een plek waar je altijd binnen kunt lopen. Dat willen we creëren.“

Luz
Sander moet even met zijn kompanen op de foto voor een regionale krant, dat geeft mij de gelegenheid om kennis te maken met Luz. Zij werkt via Amerpoort bij De Lindenhof. Vier dagen komt zij met de bus uit Amersfoort om van 9 tot 16.00 uur bestellingen op te nemen, gasten te bedienen of borden af te wassen. Ze geniet zichtbaar van haar werk, kan het goed vinden met haar collega’s en heeft regelmatig de slappe lach om redenen die niet altijd even helder zijn. “Ik heb hier al twee keer met mijn vader gegeten”, vertelt ze, “hij zegt dat hij heel erg trots op mij is.” Terecht volgens Sander want Luz doet haar werk uitstekend. Haar eigen favoriete gerecht is de Big Boss: friet met een hamburger.

Kerst
Wat gaan jullie doen met kerst? “Op eerste kerstdag zijn wij altijd open voor de lunch en het diner,” aldus Sander. “De hele avond leggen we onze gasten in de watten en daarna sluiten wij als medewerkers af met een kerstborrel, altijd heel gezellig. Op tweede kerstdag zijn we dicht, dat is een dag voor familie en vrienden. Dan ben ik lekker thuis bij mijn vriendin en kinderen. Een dag waarop niets moet en alles mag, heerlijk.”

Luz gaat iets heel bijzonders doen, zij gaat op familiebezoek naar Colombia. “Best wel spannend,” vindt ze, “maar mijn geboorteplaats is met kerst prachtig versierd met allerlei lichtjes, dat lijkt me heel mooi om te zien.” Luz doet haar naam eer aan wanneer ze over de reis vertelt. Stralend praat ze over haar neefjes en nichtjes en de Nederlandse avond die de familie gaat organiseren. Een mooie invulling van kerst, het feest van het Licht en van samen zijn.

Interview: Laura Dijkhuizen

Naam: Sander van Veenendaal

“We proberen we op allerlei manieren de huiskamer van Soest te worden. Zo hebben we cultuuravonden, live muziek op zaterdagavond, jazz op zondagmiddag. We blijven vernieuwen met iets wat Soest nog niet heeft. Een verbindende werking tussen verschillende leeftijdsgroepen, een ons kent ons gevoel, een plek waar je altijd binnen kunt lopen. Dat willen we creëren.“

TEKST: Laura van Dijkhuizen

VUUR toont geloof en passie van bekende en niet-bekende Soesters. Het tijdschrift verscheen 4x per jaar en wordt uitgegeven door de Protestantse Gemeente Soest.

Reageren niet mogelijk.