Gerard Ekdom, thuis op de radio en in Soest

Gerard Ekdom, thuis op de radio en in Soest

“Ik ben geen ster, ik ben uw diskjockey”. Gerard Ekdom, dj bij de radiozender 3FM, reageerde eertijds in een kerstnummer van Vuur op het thema ‘Sterren in Soest’. Joram Appel had een gesprek met hem over het sterrendom en over het Glazen Huis, waar Gerard ook dit jaar weer een week doorbrengt om geld in te zamelen voor het goede doel. Ze praatten ook over zijn passie voor radio en uiteraard over Soest.

Hokje
Thuis, in zijn ‘mancave’, heeft Gerard een eigen radiostudio. “Ik vind radio het meest romantische medium dat er bestaat. Je zit in een hokje en je creëert een wereld zoals jij die ziet. Iedereen kan daar instappen als hij of zij dat wil. Ik ben geen dj omdat ik zo van de showbusiness houd of omdat ik zo graag beroemd wilde zijn. Ik ging echt voor de muziek en de radio. Ik houd zo van het vak. Wie heeft er thuis een radiostudio? Ja, ik.”

Gerard bereikt met zijn radioprogramma Effe Ekdom op 3FM zo’n 500.000 luisteraars per dag. Maar volgens Gerard moet je tijdens het radio maken niet bezig zijn met luistercijfers. “Het blijft binnen het hokje. Dat is ook het mooie. De luisteraars zitten er wel, maar als ze er niet zitten dan merk je dat niet. Vroeger zat ik bij de lokale omroep –Radio De Bilt – ook radio te maken alsof er miljoenen mensen luisterden, en toen waren het er twee. Er luisterde geen hond. Het maakte voor mij niet uit. Ik was op de radio en het ging mij om radio maken. Wat ik ook deed was thuis plaatjes draaien en doen alsof het op de radio was.”

Thuis
Gerard woont al bijna tien jaar in Soest: “Ik vind het hier heerlijk. Het is een fantastisch dorp wat ik me eigen heb gemaakt. Ik ben opgegroeid rond Bilthoven en ik wilde verhuizen. Ik wilde een huis waar ik mijn cd’s kwijt kan. Nicole, mijn meisje, kwam uit Alphen aan den Rijn en we gingen een huis zoeken. Dus we zijn samen ergens opnieuw begonnen. Dat werd dit dorp. Soest heeft zo zijn eigen geheimen. Ik ken iedereen hier. De bakker, de slager en de slijter. Het is een beetje dorps. Maar er gebeurt hier genoeg. Je hebt hier de Gildefeesten en de feesten op De Eng. Ik heb het hier wel naar mijn zin.”

Gerard Ekdom, thuis in Soest

VUUR toont geloof en passie van bekende en niet-bekende Soesters. Het tijdschrift verscheen 4x per jaar en wordt uitgegeven door de Protestantse Gemeente Soest.

Reageren niet mogelijk.