Vrijheid, het ultieme vakantiegevoel –
“Ik wil mijn gasten een gevoel meegeven van vrijheid! Een gevoel dat we thuis vaak niet meer kennen. Een stukje natuur, respect naar elkaar toe, ruimte en rust. Een plek om tot jezelf te komen, om te leven en soms zelfs om te sterven.”
“Doordat ik letterlijk veel op het terrein rondloop, hoor ik van alles. Ook van gasten die het moeilijk hebben. Mensen zijn snel open naar mij. Ik probeer hen dan te helpen door een beetje richting te geven. Op dit moment verblijven hier bijvoorbeeld een paar personen die de weg kwijt zijn geraakt in het leven. Door ze een taak te geven, krijgen zij het gevoel er weer helemaal bij te horen. Wij hebben altijd om half elf een koffie-uurtje, gratis koffie waar iedereen kan komen kletsen. Werknemers, gasten, ze zijn allemaal welkom. Informeel contact helpt vaak om dieper in gesprek te komen en eventuele conflicten te voorkomen.”
Piers de Jong vertelt bevlogen over zijn werk als directeur van het bungalowpark ’t Eekhoornnest. Al twintig jaar leidt hij dit bedrijf en hij heeft het terrein flink kunnen vergroten en aanpassen aan de eisen van deze tijd.
Buitenland in Soest
Wanneer we over het terrein een wandeling maken, weet hij op veel plekken een mooie anekdote en hier en daar zelfs een historisch onbekend maar interessant feit te vertellen. Zo wijst hij mij op de plek waar Escher altijd schilderde tijdens de periode dat hij in Baarn woonde. De rododendrons die Escher plantte, bloeien nu ver boven onze hoofden en het is moeilijk voor te stellen dat dit eens een open plek was met veel licht. Ook schijnt Johan van Barnevelt zich in de bossen achter het park verscholen te hebben voor de gebroeders De Witt. Dit prikkelt de fantasie en het is niet vreemd dat door dit gebied drie wandelroutes lopen, waaronder het bekende klompenpad. De combinatie van bos, weilanden en duinen maakt dat het natuurgebied rondom het park bijna buitenlands aandoet. “Onze gasten verbazen zich altijd over de ruimte. Vooral buitenlanders zien Nederland alleen maar als overbevolkt, als ze dit zien geloven ze hun ogen niet.”
Anders dan thuis
De sfeer van het park wordt bepaald door hout! Het moet vooral anders zijn dan thuis en hout zorgt daarvoor. De huizen komen onder andere uit Canada en Scandinavië en alleen de geur van hout is al heel anders dan dat van ‘normale’ huizen. De Jong vindt het belangrijk om natuurlijk en duurzaam materiaal te gebruiken, zo wordt een aantal huizen verwarmd met een warmtepomp. Een dergelijke pomp is vergelijkbaar met een fietspomp, door de druk wordt energie verplaatst waardoor er warmte vrijkomt.
Het nieuwste plan is om op ‘hobbitachtige’ wijze ondergrondse garages te bouwen zodat de auto’s onzichtbaar worden terwijl boven de grond woningen worden gerealiseerd. Futuristisch onder de grond, terwijl bovengronds volledig ecologisch verantwoord blijft. Innovatie, duurzaamheid en ruimte zijn belangrijke begrippen op ’t Eekhoornnest.
Gevoel van vrijheid
Om het open karakter van he park te benadrukken staan er nergens schuttingen of hekken. De Jong hierover: “Ik wil mijn gasten een gevoel geven dat in een overbevolkt land de dingen toch minder strak en strikt kunnen. Het gevoel van vrijheid: daarom staan er geen hekken. Dus letterlijk vrij maar ook vrijheid in het burgerlijk leven. Ruzies ontstaan vaak op kleine oppervlaktes en door bekrompenheid; door het creëren van ruimte laten we zien dat het ook anders kan. Mijn jeugd in Nieuw-Zeeland heeft hierin zeker meegespeeld. Maar ook de vele internationale contacten die ik in de loop van de tijd heb opgedaan, maken dat ik anders ben gaan denken en dat probeer ik over te brengen in de sfeer van het park.”
Zondag rustdag
“Wij hechten erg aan de rustdag. Toen het nog niet zo druk was, gingen we altijd naar de Engelse kerk in Amsterdam, we voelden ons thuis binnen deze internationale setting. Maar de zondagen zijn nu eigenlijk zo vol dat ik niet makkelijk weg kan. Ik probeer echter wel rust te nemen. Zo gebruik ik de zondagmiddag vaak om met mijn vader een rondje te rijden in de omgeving. We reden vorige week door de polder tussen Amersfoort en Baarn. Ik was op bepaalde plekken zelfs nog nooit geweest.”
Ultieme vakantie
“We zijn zeven dagen vierentwintig uur stand-by, zelfs ondanks die rustdag. Maar als ik even weg ga dan nemen mijn kinderen het over, die zitten ook in het bedrijf. Meestal zijn dit short breaks, maar we zijn een keer terug geweest naar Nieuw-Zeeland. Dat was geweldig en dat zou ik graag nogmaals doen. Ik weet niet of ik er weer zou kunnen wonen, maar die vrijheid, de ruimte en het gevoel terugkrijgen van vroeger toen ik op blote voeten naar school ging, dat is mijn ultieme vakantie.”
Laura Dijkhuizen
Piers de Jong
Directeur van bungalowpark Het Eekhoornnest aan de Birkstraat in Soest. Geboren in Nieuw–Zeeland, maar vanaf zijn tienerjaren opgegroeid in Nederland. Hij heeft dit familiebedrijf in 1994 overgenomen van zijn ouders. Hij woont en werkt met zijn vrouw Ineke op het park, heeft daar zijn vier kinderen zien opgroeien, die op hun beurt hun plekje in het bedrijf innemen. Vakantie is zijn business, muziek zijn grote hobby.
VUUR toont geloof en passie van bekende en niet-bekende Soesters. Het tijdschrift verscheen 4x per jaar en wordt uitgegeven door de Protestantse Gemeente Soest.
Reageren niet mogelijk.