Reactie PGS op coronavirus

30 augustus

Is er sprake van kerkhuiver?

In deze corona tijd ontstaan nieuwe woorden. Bijvoorbeeld omdat we afstand moeten houden, voelen we te meer hoe wezenlijk het is om elkaar aan te raken. En we hebben er last van dat dat niet kan. En dat heet dan huidhonger. Lange tijd konden we niet naar de kerk, we misten de ontmoeting met elkaar, het samen zingen en dat noemden we dan kerkhonger.

En nu zijn de regels wat versoepeld en mogen we met meer dan 100 mensen bij elkaar komen. Helaas nog niet zingen, we luisteren en we neuriën. En dan schrijft de krant dat het niet storm loopt om weer naar de kerk te gaan en dat heet dan kerkhuiver. Ik vind dat een aangrijpend woord. Kerkhuiver. En natuurlijk is het verstandig om voorzichtig te zijn. En tegelijk lijkt die kerkhuiver een onbestemde angst die nog meer afstand schept dan anderhalve meter, ook geestelijke afstand. Alsof je met je geloof op afstand komt. Alsof God op afstand komt. De tijden van corona slaan als golven over ons hoofd. Hoe blijf je dan geloven?

De kerkdeuren zijn voorzichtig weer open, te beginnen in de Wilhelminakerk, waar coronaproof plaats is voor circa 100 kerkgangers. Natuurlijk moeten we ons aan de anderhalve meter en het desinfecteren houden. En om eventueel contactonderzoek achteraf mogelijk te maken moeten we de basale contactgegevens van de aanwezigen vastleggen. 

Hopelijk is het zingen binnenkort ook weer mogelijk, want het is wel een opgave om de lofzang op alternatieve wijze gaande te houden. Verankeren we het anders vieren als de nieuwe standaard of vallen we terug op de oude vertrouwde vormen. We gaan het beleven. 

Lees meer over het protocol voor PKN kerkdiensten


Niet Alleen

Gezamenlijke hulpactie van Diaconie, Pastoraat, gemeenteleden en jongeren uit de middengeneratie

Corona houdt ons deze dagen aan huis. Hierdoor zijn we beperkt in het elkaar ontmoeten: geen kerkdiensten, geen bijeenkomsten en zelfs nauwelijks individuele contacten. En mogelijk komt u of kom jij daardoor in de knel. U kunt zich mogelijk tot nu toe nog redden maar het wordt, nu het langer duurt, wel zwaar.

Weet dat er een groep mensen klaar staat om u te helpen. Het kunnen uw/jouw dagelijkse boodschappen zijn of u/jij spreekt nauwelijks nog iemand. Waar vind ik kerkdiensten op tv/ radio of internet. Zelf koken is lastig. Zo zijn er meer voorbeelden.

Wij ervaren dat er veel mensen hulp bieden maar het wordt u juist nu te veel u kunt een steuntje in de rug gebruiken. Wij gaan zorgvuldig met uw hulpvraag om. Schroom niet bel of mail een van ons.

Wij roepen op tot sociaal contact via telefoon of app, schroom niet, geef aan als u/je dit op prijs stelt. Trek aan de bel, dan gaan we ermee aan de slag en kijken we wat kunnen betekenen. Ook als u/je ergens mee zit wat niet genoemd is.

Overigens helpen we ook mensen van buiten onze kerkelijke gemeente. U hoeft dus geen lid te zijn van onze kerkgemeenschap. Stuur gewoon een berichtje naar: nietalleen@pgsoest.nl


Contact met pastores

ondanks beperkingen wel mogelijk

In verband met het coronavirus zullen de pastores geen pastorale bezoeken afleggen aan huis, in het ziekenhuis, verpleeghuis of woonzorgcentra. De reeds geplande afspraken zijn of worden afgezegd; daarvoor in de plaats wordt een telefonisch gesprek aangeboden, of een nieuwe afspraak wanneer dat weer kan. Alle pastores zijn telefonisch en via e-mail bereikbaar. 

NRC 170320/AS/Bron:ANP, China CDC

Contactadressen PGS

Coronavirus kaart van Nederland

U bent hier:

Home > Reactie PGS op coronavirus

 

Kerk TV

De komende tijd wordt op het gebruikelijke tijdstip van 10.00 uur een kerkdienst verzorgd door de Protestantse gemeente, die rechtstreeks te volgen is via Kerk TV of kerkdienstgemist.nl.


Voor de kinderen

Wellicht heb je iets aan deze tips om mee aan de slag te gaan:

  • Time to GO is een actief programma voor het hele gezin (vanaf groep 3 ongeveer) om de Bijbelse boodschap praktisch te maken in het dagelijks leven. Lees meer
  • Erik Posthouwer (kerkelijk werker én voorheen schoolmeester) plaatst elke doordeweekse dag een filmpje met een Bijbelverhaal op de website dagopening.nl. Elke zaterdag is er een wedstrijd of spel waar je aan mee kunt doen.
  • Thuis lekker actief (offline!) aan de slag? Bekijk programma voor kliederkerk thuis rondom een thema.

Oproep

Klokken van hoop en troost

De Protestantse Gemeente Soest gaf gehoor aan de oproep van de Raad van Kerken om op de woensdagen t/m 28 april van 19.00-19.15 uur de klokken te luiden. We luidden de klokken van De Oude Kerk en De Open Hof. Dit om een boodschap van bemoediging, hoop en troost te verspreiden in deze onzekere tijd. Meer over het waarom van dit klokken luiden lees je op www.klokkenvanhoop.nl

Zoek beschutting bij de Allerhoogste

Ik zal bevrijden wie mijn liefheeft en beschermen wie met mijn naam vertrouwd is. Roep je mij aan, ik geef antwoord, in de nood zal ik bij je zijn, …. Ik zal je redding zijn. 

Psalm 91: 14 – 16

 


 

Reageren niet mogelijk.