Soest actueel

Een voor veel mensen bekende stad, gelegen in de gemeente Utrecht, is Soest. Met een kleine 50.000 inwoners (45.934, gemeten op 30 april 2017) is het een middelgrote stad vergeleken met de rest van de steden in de regio. Het is ook een populaire woonplaats voor veel mensen omdat het een karakteristieke stad is met een rijke geschiedenis, waar meer dan voldoende te beleven is. Het totale oppervlak van de gemeente Soest, waar de stad Soest onderdeel van uit maakt, is 46,43 vierkante kilometer. Daarvan is vrijwel geheel het hele gebied daadwerkelijk land, namelijk 46,25 vierkante kilometer en 0,18 vierkante kilometer is water.

Een simpele rekensom leidt er toe dat er gemiddeld 993 bewoners zijn per vierkante kilometer in de gemeente Soest. Dat betekent dus dat de gemeente relatief dichtbevolkt is, wat in principe logisch is voor een stad die toch redelijk in de randstand ligt. Het is mede daarom ook goed bereikbaar met de auto, bijvoorbeeld via de snelweg A28, de N221 of de N234. Ondanks dat Soest zo dicht bij de randstad ligt, zijn er toch ook bijzondere dingen te ontdekken wat betreft de natuur in de regio.

Soest ligt namelijk aan de oostzijde van de Soester Engh, wat een grote en beroemde zandduin is van zo’n 60 hectare dat dus ten westen ligt van Soest. Men denkt ook dat Soest daar haar naam aan te danken heeft. Het zou namelijk een verbastering zijn van zijde-oost en daarmee verwijzen naar het feit dat Soest een nederzetting is die aan de oostzijde ligt van de Soester Engh. Een andere verklaring voor de naam zou bron op de grens van hoge en lage grond kunnen zijn.

Wat betreft feitjes en wetenswaardigheden zijn er een aantal opvallende dingen op te merken aan de plaats. Allereerst mag onze koning Willem Alexander, wat veel mensen niet weten, zich Heer van Soest, Baarn en Ter Eem noemen. Een ander opvallend feit aan Soest is het feit dat het voor het leger een belangrijke rol speelt. De omgeving wordt namelijk veelvuldig gebruikt door het leger als oefenterrein. Los van de stad Soest is de gemeente namelijk rijk aan natuur in de vorm van heide, duinen, bossen en weilanden, uitermate geschikt voor militaire training.

Soest is daarnaast al een vrij oude nederzetting. Er is namelijk bewijs gevonden dat al in 11.000 voor Christus mensen geleefd hebben in de omgeving. Deze mensen leefden in die periode als jagers en verzamelaars in over het algemeen nomadische groepen. In deze tijd was het logischerwijs een nog relatief dunbevolkt gebied. Schriftelijke bronnen die blij geven van het bestaan van het dorp Soest, stammen uit het jaar 1028. Toch wordt de officiële stichtingsdatum volgens de hedendaagse opvatting later gegeven, aangezien onlangs pas het 975 jarig bestaan is gevierd.

Oorspronkelijk is het ontstaan als nederzetting die is gebouwd door mensen die vanuit Amersfoort kwamen. Deze mensen vestigden zich op de Engh, die min of meer de rand van de Utrechtse Heuvelrug vormen. Hoog en droog was, zo denkt men, de beweegreden van die boeren om te gaan wonen op de duinen. Het gebied dat rijk is aan zand werd met name gebruikt voor landbouw door de grond te ontginnen. Op deze manier hebben mensen er jaren geleefd. Een zwarte bladzijde in geschiedenis van Soest is de plundering van de stad en de verkrachting van de nonnen in het klooster door de mannen van Maarten van Rossum in 1472.

Soest staat natuurlijk ook bekend om het Paleis Soestdijk, dat is gebruikt als plek om te wonen door koningin Juliana en prins Bernhard. Het idee voor het bouwen van het paleis stamt uit de jaren 50 van de 17e eeuw. Het heeft zelfs voor Willem van Oranje, de bekende voorvechter van onze vrijheid, nog gediend als jachtslot, nadat hij het daartoe had laten ombouwen. Daarom heen ontstond een soort dorp, wat toentertijd Soestdijk werd genoemd en een aparte plaats vormde van Soest. Waar Soest een boerendorp zou blijven, zo groeide Soestdijk in de loop van de tijd uit tot een woonplaats voor de rijke gemeenschap.

Het duurde tot het jaar 1920 totdat Soest en Soestdijk samensmolten en is het vervolg verder zouden gaan onder de naam Soest. Nadat het later is gemoderniseerd zijn er ook wat mensen gaan wonen die wat meer van normale komaf zijn. Toch blijf buiten kijf staan dat de inwoners van de gemeente Soest overwegend relatief veel geld in hun bezit hebben vergeleken met andere gemeentes in de randstad of de rest van het land.

Soesterberg

Soesterberg is een misschien wat minder bekende plaats, maar is ook gemeente Soest, het ligt 10 kilometer ten zuiden van Soestdijk en is daarom een niet minder karakteristiek gebied dan Soest. Er wonen ongeveer 7000 mensen in Soesterberg en het is daarmee een knusse plaats waar een groot gedeelte van de inwoners elkaar kent, wat voor een goede sfeer zorgt.

Het dorp heeft logischerwijs haar naam te danken aan de stad Soest dat in de buurt ligt. Het verschil met Soest is echter dat Soesterberg een stuk hoger ligt, namelijk op de Utrechtse Heuvelrug terwijl Soest op de hellingen daarvan ligt. Hoewel het niet echt een berg is waar het op ligt, geeft het wel aan dat het op een hooggelegen plek ligt in de omgeving. Het daarom ook geen last van overstromingen van de rivier de Eems, waar Soest nog wel een last van heeft gehad in de geschiedenis.

Oorspronkelijk werd het dorp Den Bergh genoemd, omdat het dus op een ‘berg’ ligt en is ontstaan rondom een herberg dat op een kruispunt stond tussen Utrecht en Amersfoort. Pas in 1837 ging het dorp officieel verder onder de naam Soesterberg. Ook voor Soesterberg speelt het leger een belangrijke rol, aangezien het een landingsbaan in de buurt heeft. Vanaf begin 20e eeuw ging de landmacht het dan ook gebruiken als officiële basis, waardoor het vanaf dat moment doorging als Vliegbasis Soesterberg.

Tegenwoordig is op de voormalige vliegbasis het Nationaal Militair Museum gevestigd. Dit is voor veel toeristen een reden om Soesterberg eens te bezoeken wanneer zij in de buurt op vakantie zijn. Verder heeft de basis ook nog gediend als opvangplaats voor Belgen, die waren gevlucht tijden de Eerste Wereldoorlog en na de Tweede Wereldoorlog werd het zelfs benoemd als NAVO-basiskamp, genaamd Camp New Amsterdam.

Reageren niet mogelijk.