Tentoonstelling en concerten Oude Kerk

Terug naar activiteiten

Datum/Tijd
Datum: za. 09/07/2022 - za. 20/08/2022
Tijd: 14:00 - 16:00

Locatie
Oude Kerk

Soort van activiteit:


Bouwkunst maakt ‘vrolijk’

Gedurende de zomervakantie vindt in de Oude Kerk de ‘zomeropenstelling’ plaats. Vanaf zaterdag 9 juli t/m zaterdag 20 augustus is de kerk geopend van 14.00 tot 16.00 uur. Vaak bezoeken langsfietsende toeristen in deze periode de kerk, maar behalve het bezichtigen van de kerk, is er ook déze zomer een inspirerende expositie te zien, met werk van de kunstenaar Wim Zwijsen. Behalve schilderijen maakt hij ook zgn. ‘folly’s’, kleine experimentele objecten, die ervoor dienen jong en oud te verrassen en te inspireren en mogelijk ook zelf aan de slag te gaan. Vandaar de titel: ‘De kunst van bouwen, daar word je vrolijk van!’

Opening tentoonstelling op 10 juli om 14:30 uur

Aansluitend aan de opening kunt u genieten van het concert (aanvang 15.30 uur). Het Shalosh Trio, dat bestaat uit pianist Guillermo Quintero Rojas, violiste Roos van Well en celliste Saskia Le Poole, verzorgt deze middag het eerste zomerconcert uit een serie van 6 concerten. Sinds 2008 vormen zij een pianotrio en hebben zij al vele concerten verzorgd op allerlei soorten podia. Hun interactie met het publiek maakt de optredens van het Shalosh Trio altijd aangenaam. Hun repertoire varieert van (licht) klassieke muziek tot volksmuziek en tango’s.

Voor zowel de tentoonstelling als het openingsconcert is de entree vrij. Bij de uitgang is er wel een collecte ter bestrijding van de kosten. Wees welkom!

Torenbeklimming

Op de woensdagen 13, 20 en 27 juli en 3, 10 en 17 augustus is er, mits het weer daarvoor geschikt is, de mogelijkheid om onder begeleiding van een enthousiaste gids de toren van de Oude Kerk te beklimmen. Iedere woensdagmiddag om 15.00 uur staan Frans Hoogeweg en zijn team van gidsen klaar om met u naar boven te gaan en boven te genieten van het prachtige uitzicht. Wellicht ontdekt u dan tijdens de beklimming ook waar het verstopte Willibrordbeeld zich bevindt. Voor de beklimming wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd (richtlijn € 4,00) Dit bedrag wordt geschonken aan de Stichting Hart voor Soest. Na afloop van de torenbeklimming is er, voor wie daar interesse in heeft, een cultuurhistorische wandeling door de Kerkenbuurt. Onze gids Jan Helwig leidt u graag rond. Aanmelden kunt u zich bij Frans Hoogeweg. Zijn tel. nr. is: 06 25318358 e-mail: frhoogeweg@telfortglasvezel.nl

DOK-concerten

Op zondag 31 juli bespeelt Jan Jansen, in het vierde zomerconcert, het historische orgel in de Oude Kerk. Jan Jansen was gedurende 16 jaar cantor-organist van de Oude Kerk in Soest, een goede bekende dus. Van 1987 tot mei 2011 was hij organist van de Domkerk te Utrecht, waar hij naast de drukke liturgische praktijk de landelijk welbekende Zaterdagmiddagmuziek verzorgde. Al verschillende keren heeft Jan Jansen een concert in de DOK-concerten series verzorgd. Wij zijn blij dat hij dat deze middag opnieuw doet, met verschillende werken van J.S. Bach. Naast muziek van Bach horen wij ook muziek van César Franck, Eugene Gigout en Jehan Alain. Een prachtig programma voor de (orgel)liefhebbers.

Op zondag 7 augustus wordt het vijfde zomerconcert verzorgd door Mickey Wagner en Lodewike van der Steen. Pianiste Mickey Wagner en violiste Lodewike van der Steen spelen een gevarieerd programma. Zo zal o.a. het bekende “Spiegel im Spiegel” van Arvo Pärt te horen zijn, maar ook een Prelude César Franck. Naast deze twee komen er nog meer componisten aan bod deze middag. Het programma wordt afgesloten met Roemeense volksdansen van Béla Bártok.

De zomerserie DOKconcerten wordt op zondag 14 augustus afgesloten door het Carminis Consort, die het zesde en laatste concert zullen verzorgen. Carminis Consort wordt gevormd door Ineke Baksteen (sopraan), Margareth Iping (mezzo- sopraan), Juun Voorhoeve (viola da gamba/barokgitaar) en Tjalling Roosjen (klavecimbel). Zij leggen zich met name toe op vocale soli en duetten uit de vroegbarok en barok. Het programma dat dit viertal heeft samengesteld voor dit concert heet ‘Cantate et Laudate’, een virtuoos, Italiaans programma. Deze middag brengen zij muziek ten gehore van o.a. Claudio Monteverdi en Lucrezia Orsini Vizana.

Toegangsprijs is € 10,00 (contant gepast betalen; pinbetaling heeft de voorkeur).

De concerten beginnen om 15.30 uur; Torenstraat 1 te Soest.

Meer informatie over dit concert kunt u vinden op www.kerkencultuursoest.nl

Reageren niet mogelijk.