Vredesweek 2022

Terug naar activiteiten

Datum/Tijd
Datum: za. 17/09/2022 - zo. 25/09/2022
Tijd: Hele dag

Soort van activiteit:


Van 17-25 september is er in de kerken extra aandacht voor vrede. Het thema van de Vredesweek is dit jaar Generatie Vrede. Zeker in een tijd waarin de wereld om ons heen snel verandert, nieuwe dreigingen op ons afkomen en grote vraagstukken over veiligheid op tafel liggen. Het is nu belangrijker dan ooit dat de Generatie Vrede van zich laat horen! Generatie Vrede verenigt burgers die in actie willen komen voor vrede, over grenzen en dwars door verschillen in huidskleur, gender en klasse heen. Van de generatie die zich nog herinnert hoe mensen massaal de straat op gingen tegen kernwapens, tot een nieuwe generatie jongeren die zich steeds meer zorgen maken over hún toekomst. De vredesbeweging anno 2022 verbindt jong en oud in een gezamenlijke missie voor een vreedzame wereld.

De Raad van Kerken in Soest organiseert in de deze week i.s.m. de kerken verschillende activiteiten:

Zondag 18 september: zowel in de dienst in De Oude Kerk als in de Emmakerk zal de Vredesweek aandacht krijgen.

Maandag 19 september: 19.30-21.30 uur Dialooggesprek met als thema ‘Wat zijn uw gedachten bij Vrede?’ in De Binnenhof bij De Open Hof, Veenbesstraat 2.

Dinsdag 20 september 14.00 uur en vrijdag 23 september 20.00 uur: film Bon Dieu! in de Sleutel, Steenhoffstraat 41. Het echtpaar Verneuil is katholiek en nogal conservatief. Zij hopen uiteraard dat hun dochters ook met een katholieke man zullen trouwen. Dit loopt echter wat anders…

Woensdag 21 september: 19.00 uur Vesper in De Open Hof o.l.v. ds. Gerrit Olsman. Zin in Soest organiseert op de woensdagavond in de landelijke Vredesweek een ‘Night of Light for Ukraine’, een lichtjesviering voor vrede in Oekraïne. Iedere bezoeker kan een kaarsje voor vrede aansteken. In Bijbelse taal gesproken gaat het om shalom, om innerlijke en uiterlijke vrede, om vrede in de wereld, en vrede tussen volkeren en mensen. Night of Light is ook een klein persoonlijk moment om vrede te ervaren. Met het aansteken van een kaarsje los je de grote wereldvragen niet meteen op, het blijft oorlog in Oekraïne, maar innerlijke vrede hangt ook samen met de mogelijkheden die mensen hebben om vrede te zoeken in hun relaties, en uiteindelijk ook in groter verband als samenleving. Er zullen enkele teksten worden voorgelezen en er zal passende muziek klinken. Iedereen is van harte uitgenodigd om een kaarsje te komen ontsteken op deze avond.

Donderdag 22 september: 20.00-21.30 uur in Kerkgebouw De Schuilplaats, Gaesbeekerhof 1a. Lezing door een medewerker van International Justice Mission. Vrede en gerechtigheid hebben alles met elkaar te maken. Zonder gerechtigheid zal er geen duurzame vrede zijn. Daarom is het bevorderen van gerechtigheid in deze wereld een belangrijke opdracht voor ons. God roept ons vaak op om recht te doen aan medemensen, in het bijzonder hen die zich in een kwetsbare positie bevinden. Er is koffie en thee vanaf 19.45 uur.

Zondag 25 september: Oecumenische dienst in de Petrus en Paulus kerk, met als thema de Vredesweek. De viering wordt geleid door mevrouw Stolwijk en Nanno Vlaanderen.

Iedereen is welkom bij een of meerdere activiteiten.

Reageren niet mogelijk.