Beleef de Stabat Mater van Pergolesi

Terug naar activiteiten

Datum/Tijd
Datum: za. 21/11/2020
Tijd: 17:00 - 18:00

Locatie
Wilhelminakerk

Soort van activiteit:


‘Huilend stond de moeder aan de voet van het kruis, waaraan haar zoon te sterven hing.’

Zo luidt de beginregel van het gedicht dat omstreeks 1300 geschreven werd ter ere van de Heilige Maria. Pergolesi kreeg de opdracht om het Stabat Mater gecomponeerd door Alessandro Scarlatti dat tot dan toe elke Goede Vrijdag in Napels was opgevoerd, te vervangen.

In heel Europa trok zijn Stabat Mater veel belangstelling. Andere componisten zoals Johann Sebastian Bach gebruikten thema’s uit het werk, zoals indertijd wel vaker gebeurde.

Dankzij de ultieme interpretatie van mezzosopraan Maria den Hertog en sopraan Paula Bär-Giese wordt deze eeuwenoude muziek met grote emotie vertolkt. Hun stemmen bieden een breed spectrum van menselijke emoties en staan garant voor een verfijnde uitvoering van deze intieme compositie.

De uitvoering wordt geleid door het strijkkwartet Meinen in de sfeervolle Wilhelminakerkzaal met zijn uitgebalanceerde akoestiek. Beleef het mee op weg naar Goede Vrijdag.

Datum: De uitvoering op 4 april wordt helaas uitgesteld i.v.m. RIVM voorschriften

Normale prijs    € 17,50 incl. consumptie bij verkoop aan de deur
Early Bird prijs € 12,50 bij reservering voor 1 april zie hieronder

Lokatie: Wilhelminakerk, Soesterbergsestraat 18, Soest

Parkeren is mogelijk direct naast het kerkgebouw
Station Soest Zuid is op 10 min loopafstand


Over Maria den Hertog

De mezzo-sopraan Maria den Hertog studeerde, na een voorbereidende studie bij Margaret Roest, bij Meinard Kraak aan het Haags Conservatorium en behaalde het diploma docerend musicus in 1989; zij volgde masterclasses bij John Cage (moderne muziek), Jard van Nes en Robert Holl (romantische liederen) en bij William Christie zong zij in producties van Rameau en Lully; hij omschreef haar stem als “groot lyrisch”.

Door haar bereik en bijzondere kleur zingt zij zowel alt- als 2e sopraanpartijen in de oratoria (Vivaldi’s Gloria, Hohe Messe J.S. Bach als mezzo-rollen in opera (bijv Carmen) Op de Nederlandse Antillen vertolkte zij in 2000 de hoofdrol Maria in West Side Story in een antilliaanse produktie in Philipsburg.

Vooral de meer dramatische muziek voor mezzo-sopraan is uitermate geschikt voor haar stem zoals “Les Angelus” van L. Vierne en het Requiem van A. Duruflé. Maar ook in de petitie Messe Solemnelle van G. Rossini is zij een veelgevraagde altsoliste, evenals in de alt-raphsodie van J. Brahms en de cantates en Oratoria van J.S. Bach, G.F. Händel, F. Mendelssohn-Bartholdi en vele anderen.

In 2009 bracht zij haar solo-c.d. uit, “Bereite dich”, met Duitse Barok- en Franse Romantische literatuur voor mezzo en orgel/piano. Zij zong een aantal jaren in het Groot Omroep Koor als remplacant.

Momenteel is zij samen met Paula Bär-Giese en Hans Meijer actief in de vertolking van de muziek uit Luthers leven en een duettenprogramma met Dowland-muziek; met Anna Karpenko (orgel) geeft zij regelmatig concerten en met pianiste Ineke Opstal verzorgt zij mening (huis-) concert.

Reserveringen

Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.

Reageren niet mogelijk.