Kerst op Iconen

Terug naar activiteiten

Datum/Tijd
Datum: zo. 08/12/2019
Tijd: 15:00 - 17:00

Locatie
Emmakerk

Soort van activiteit:


– met Desirée Krikhaar

In de aanloop naar het Kerstfeest is het zinvol om stil te staan bij de icoon – letterlijk´het beeld´- van de Geboorte van Christus en de historische, theologische en iconografische betekenis ervan.
Iconenschilders baseren zich niet alleen op teksten uit het Nieuwe Testament, maar ook en vooral op legenden en apokriefe evangeliën. Daardoor is de icoon een levensechte en aansprekende weergave van de Geboorte van Christus. De Moeder Gods ligt als een keizerin op een purperrode kraammatras en vroedvrouwen wassen de goddelijke boreling. Jozef heeft zich teruggetrokken om de gebeurtenissen eens goed te overdenken.
Na de Geboorte van Christus komen drie Magiërs uit het oosten. Zij mogen de nieuwe Koning als eersten aanschouwen en Hem geschenken brengen. Deze drie sterrenkundigen, die de drie levensstadia van de mens symboliseren en de drie dan bekende werelddelen representeren, komen als de vertegenwoordigers van de gehele mensheid bij het Kind. Maar velen blijven nog onwetend.
Pas bij de Doop in de Jordaan, op 6 januari, maakt God zijn Zoon aan iedereen bekend. De Drie-eenheid van Vader, Zoon en Heilige Geest is nu een feit. Dat is in de orthodox-christelijke kerk van het oosten een belangrijke dag: het feest van de Epiphanie.

Tijdens het eerste openbare wonder bij de Bruiloft van Kana bezegelt Christus zijn bijzondere gaven.

datum: zondag 8 december 15.00 uur
locatie: Emmakerk, Soest
inleider: drs. Desirée M.D. Krikhaar
info: Janke Holman, T: 06 2712 3236

Reageren niet mogelijk.