Kerkdienst Oude Kerk

Terug naar activiteiten

Datum/Tijd
Datum: zo. 04/12/2022
Tijd: 10:00 - 11:00

Locatie
Oude Kerk

Soort van activiteit:


Voorganger: ds. Gerrit Olsman, musicus: Gert Muts m.m.v. Imme Lautenbach en Wim Koedijk – Uitzending KerkTV

Tweede advent – Open liturgie –

Thema: ‘Waar kom je vandaan?’

Ruth 1: 19b – 2:12 en 4: 13 – 17 en Matteüs 13:54-56 zijn de lezingen voor deze zondag. Wie is Hij? Waar komt Hij vandaan? Ook vandaag kunnen deze vragen omtrent Jezus worden gesteld. In het evangelie horen we hoe de stadgenoten van Jezus Hem niet kunnen plaatsen. Ze pinnen Hem vast op zijn bloedverwantschap, maar daarmee wordt zijn identiteit niet gevat. Hij kan niet herleid worden tot zijn fysieke afkomst. Hij komt van ‘elders’. In de eerste lezing horen we ook over iemand die van elders komt: Ruth, een vreemdeling, een allochtone vrouw. Ze komt te wonen in een onbekend land, ze kiest voor een onzekere toekomst door met haar schoonmoeder mee te gaan. Zo staat ze model voor wat geloven is: je onvoorwaardelijk toevertrouwen aan iemand, solidariteit, liefde, overgave. In die zin lijkt ze op wie later uit haar zal voortkomen: Jezus.

Collecte

De eerste collecte is voor de diaconie en is bestemd voor Syrische vluchtelingen.

Miljoenen Syriërs zijn in de afgelopen tien jaren hun land ontvlucht vanwege het oorlogsgeweld. Velen zijn terechtgekomen in de buurlanden Libanon, Jordanië en Irak en leven er in extreme armoede. Zo goed en zo kwaad als het kan, proberen ze een nieuw bestaan op te bouwen. Dat is lastig. Door de zware economische crisis is er nauwelijks werk. Kerk in Actie ondersteunt Syrische vluchtelingen en arme lokale families met een opleiding in sectoren waar veel vraag is naar personeel, of met het opzetten van een eigen bedrijf.

In Libanon is een trainingsprogramma opgezet voor Syrische vluchtelingen om te gaan werken in de thuiszorg en basisgezondheidszorg. In Jordanië krijgen vluchtelingen met trainingen en een lening de kans een nieuwe start te maken als ondernemer. Niet alleen Syrische vluchtelingen worden geholpen, maar ook de lokale inwoners die in armoede leven.

De tweede collecte is voor het plaatselijk kerkenwerk.

Beide collecten worden van harte bij u aanbevolen.

Reageren niet mogelijk.