Het oratorium ‘Die Schöpfung’

Terug naar activiteiten

Datum/Tijd
Datum: zo. 03/02/2019
Tijd: 15:00 - 16:30

Locatie
Emmakerk

Soort van activiteit:


Joseph Haydn: die Himmel erzählen die Ehre Gottes. 

Bijna 65, een voor die tijd respectabele leeftijd, was Haydn, toen hij zijn oratorium Die Schöpfung componeerde. Hij was op het idee gekomen op één van zijn reizen door Engeland, waar hij een oratoriumtekst over het scheppingsverhaal in handen kreeg, die ooit voor Händel bedoeld was, maar die het nooit had gebruikt. Haydn ging met een Duitse vertaling aan het werk en voltooide het na anderhalf jaar. Nog nooit had hij zo lang aan een compositie gewerkt maar had het ge-voel dat dit stuk lang zou meegaan in de geschiedenis.

Hij heeft gelijk gekregen, want tot op de dag van vandaag is Die Schöpfung één van de meest geliefde composities van Haydn. Het staat bij vrijwel elk groot gemengd koor op het repertoire. Met veel devotie vertelt de diepgelovige Haydn in noten de schepping na. Met elk deel zie je die als het ware steeds verder vorm krijgen. Maar de vrolijke Haydn brengt het ook met veel humor, waarbij rollende zeeën, wuivende bossen en een stralende zon passeren. Maar ook een complete dieren-tuin komt voorbij.

De lezing met veel beeldende geluidfragmenten gaat over de achtergrond, het ontstaan en de muzikale inhoud van Die Schöpfung.

Locatie:                         Emmakerk.

Lezing/presentatie:  drs. Kees Wisse, freelance musicoloog

Datum:                          zondag 3 februari, 15.00 uur

Contact:                        Annie Donker,

                                         E annie.donker@emmakerk.nl

Reageren niet mogelijk.