Heilige onrust

Terug naar activiteiten

Datum/Tijd
Datum: do. 13/12/2018
Tijd: 20:00

Locatie
Emmakerk

Soort van activiteit:


Met Heilige onrustschreef Frits de Lange een boek voor hen die het besef hebben van iets groters en sterkers dan zijzelf, maar dat moeilijk onder woorden kunnen brengen. Dit geldt voor veel kerkverlaters, maar vaak ook voor zoekers die in een seculier milieu zijn op-gegroeid. De Lange identificeert zich met de moderne pelgrim, voor wie niet Santiago of het hiernamaals de bestemming is, maar de spirituele en fysieke ervaring van de pelgrimage zelf. Zo probeert hij de kern van de joods-christelijke traditie te doorgronden.

Frits de Lange, de schrijver zelf aan het woord.

Zonder zekerheden op weg, met een open blik naar anderen. Dat is volgens hoogleraar Frits de Lange de essentie van religie. De verschijning van zijn boek ‘Heilige onrust’ leverde veel media-aandacht op, want dit was niet zomaar een boek.

De hoogleraar Ethiek aan de Protestantse Theologische Universiteit (PThU) rekent hierin met het oude, verstarde geloof af. Hij gaat op zoek een religie zonder dogma’s. Of zoals de ondertitel van het boek het verwoordt: een pelgrimage naar het hart van religie. Wat blijft er dan over? Van het geloof, van de kerk?

De Lange is niet sceptisch. De moderne gelovige ziet hij als iemand die zich laat voeden door het leven en open en ontvankelijk is naar alle aspecten om hem heen: zichzelf, de ander en God.

De eerste avond over dit thema was een introductie en voorbereiding op de lezing van Prof. Frits de Lange door ds. Gerrit Olsman.

Datum:

29 nov             Gerrit Olsman in De Open Hof, Zincafé

13 dec              Frits de Lange in Emmakerk, wijkzaal

Aanvang:           beide avonden donderdag 20.00 uur

Reageren niet mogelijk.