Avondmuzieken

Terug naar activiteiten

Datum/Tijd
Datum: zo. 07/03/2021
Tijd: 16:00 - 18:00

Locatie
Oude Kerk

Soort van activiteit:


De zeven kruiswoorden                                                                                               KerkTV        

De ‘Avondmuzieken’ in de Oude Kerk van Soest zijn vieringen van een klein uur waarin klassieke muziek en poëzie centraal staan, op het snijvlak van cultuur en spiritualiteit. Vier keer per jaar wordt een prachtig programma geboden met muziek en teksten om bij te verwijlen.

Zondag 7 maart valt midden in de 40-dagentijd, ook wel lijdenstijd. Passend is hier de muziek die Joseph Haydn schreef rond de zeven kruiswoorden die Jezus volgens de evangelisten gesproken heeft: Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze.

Deze muziek componeerde Haydn in opdracht voor de dienst op Goede Vrijdag in het Spaanse Cádiz, die elk jaar in de grot onder de kerk gehouden werd. Het werk bestaat uit een Intrada, zeven langzame Sonata’s die gebaseerd zijn op de kruiswoorden en een afsluitend Presto, Il Terremoto, De Aardbeving. Het werd indertijd afgewisseld met de gesproken kruiswoorden en meditatie.

Er bestaan vier versies van deze prachtige muziek, waarvan er een wordt uitgevoerd in deze Avondmuziek door een strijkkwartet afgewisseld met orgel. Tussendoor klinken de kruiswoorden als verbindende teksten. Het strijkkwartet wordt gevormd door Eeva Koskinen viool, Maartje Meijssen viool, Marguerite de Waal altviool en Esther Iglesias  cello. Cantor-organist Gonny van der Maten bespeelt het orgel en Janneke Bron zorgt voor voordracht.

Onder voorbehoud van de corona maatregelen kunnen de beide uitvoeringen van Avondmuziek worden bijgewoond door 30 personen. U kunt zich hiervoor aanmelden door een mail te sturen naar avondmuziek-pgs@famsolleveld.nl, met vermelding van het tijdstip waarop u wilt komen. U ontvangt een bevestigingsmail, zolang er plaatsen beschikbaar zijn.

Bovendien is de Avondmuziek met beeld en geluid  mee te maken via livestream

De Avondmuziek biedt een aansprekend en zinrijk moment vanuit een bijzondere plaats.

 

Reageren niet mogelijk.