Avondmuziek

Terug naar activiteiten

Datum/Tijd
Datum: zo. 03/10/2021
Tijd: 16:00 - 17:00

Locatie
Oude Kerk

Soort van activiteit:


De ‘Avondmuzieken’ in de Oude Kerk van Soest zijn vieringen van een klein uur waarin klassieke muziek en poëzie centraal staan, op het snijvlak van cultuur en spiritualiteit. Vier keer per jaar wordt een prachtig programma geboden met muziek en teksten om bij te verwijlen.

Op zondag 3 oktober is Erbarme dich! Het thema van de Avondmuziek. De cantate Ich armer Mensch, ich Sündenknecht, van Bach wordt uitgevoerd door cantor-organist Gonny van der Maten samen met tenor Falco van Loon, fluitiste Gerdien Romeijn, hoboïste Hanna Lin­deijer, violisten Ana Vasic en Elisabeth IngenHousz en celliste Inja Botden. Naaste de cantate klinkt muziek van Bach door orgel, viool en fluit en pastor Janneke Bron zorgt voor voordracht van poëzie en proza.

De cantate werd geschreven voor de 22e zondag na Trinitatis en voor het eerst uitgevoerd op 17 november 1726. Het is een solocantate voor tenor, geschreven voor de periode waarin het kerkelijk jaar het einde nadert en de kerk zich oriënteert op de dood. De evangelietekst die hierbij hoort is uit Matteüs 18, de gelijkenis van de knecht die al zijn schulden kwijt gescholden krijgt, maar zelf zijn collega die hem iets schuldig is ongenadig ter verantwoording roept. Daaraan ontleent de cantate het thema: barmhartigheid tegenover harteloosheid. Twee delen over de schuld van de zondaar – hier klinkt de roep Erbarme dich! – en twee delen over de barmhartigheid van God, het geheel afgesloten met een koraal waarin de verzoening wordt bezongen in een harmonieus notenbeeld zonder toevallige verhogingen.

Onder voorbehoud van de corona maatregelen kan de uitvoering van Avondmuziek worden bijgewoond door een beperkt aantal personen. U kunt zich hiervoor aanmelden door een mail te sturen naar avondmuziek-pgs@famsolleveld.nl. U ontvangt een bevestigingsmail, zolang er plaatsen beschikbaar zijn. Bovendien is de Avondmuziek met beeld en geluid mee te maken via KerkTV

Reageren niet mogelijk.