Edith Leerkens

03 Edith Leerkes (’60)


Ontwikkelaar van taal- en muziekprogramma voor Eritrese vluchtelingen
, Edith Leerkes is gitariste en treedt samen met Herman van Veen op. Ze is actief in het Herman van Veen Arts Center en de drijvende kracht achter het project ‘de zinspelen’, een taalprogramma en muziektheatervoorstelling die is gemaakt voor Eritrese vluchtelingen. Zes jaar geleden heeft ze samen met Herman een kunstencentrum geopend in Soest, het Arts Centre. Daar begeleiden ze jonge kunstenaars die aan het begin van hun loopbaan staan.

Ze is het project ‘Zin’ gestart, om vluchtelingen te helpen de taal onder de knie te krijgen. “Wat voor veel mensen ontbreekt, zijn ontmoetingen. De taal, het contact met de plaatselijke bevolking, in het Nederlands. We hebben een lesprogramma gecombineerd met een voorstelling die ‘Zin’ heet. Dan moet je denken aan de drie betekenissen: een zin die tussen twee punten staat, ‘zin hebben’ (in de betekenis van nuttig zijn) en ‘er zin in hebben’.”

Als muzikant reist ze met Herman de wereld rond. “Met de muziek die we maken, verbind je mensen, ongeacht wat hun achtergrond is. In het project ‘Zin’ en met het Arts Center, wil ik een brug bouwen tussen vluchtelingen en Nederlanders. Met wederzijds begrip kunnen we vreedzamer met elkaar leven.”

Overzicht bruggenbouwers

Klik hier om te stemmen op uw favoriete bruggenbouwer(s)

Reageren niet mogelijk.