Terug naar activiteiten

Soester jongeren onder indruk van levenswijsheid rabbijn, imam en voorganger

Gewapend met zakken chips en blikjes energydrank nestelden zo’n dertig Soester jongeren, voornamelijk uit de wijk Smitsveen, zich dinsdagavond in de rode stoelen van theater Idea. Op het podium echter geen gevatte cabaretier of expressieve toneelspelers, maar een rabbijn, imam en voorganger van het Apostolisch Genootschap.

Astrid van den Hoek
SOEST

De Interreligieuze Dialoog Groep (IDG) organiseerde in Idea een dialoogavond over het thema ‘Grenzen en Bruggen’, midden in zowel de Week van de Dialoog als de Week van Respect. Tamir (16) en Guven (16) uit Smitsveen hebben die onderdelen verwerkt in een rap, hun eerste optreden voor publiek. Ze zijn wel een beetje zenuwachtig, maar hebben er ook zin in, want er zitten veel vrienden van het duo in de zaal. ,,We zijn gevraagd door Stichting Balans om hier op te treden”, vertelt Tamir. ,,We hebben zelf de teksten geschreven, we willen anderen motiveren, zelfvertrouwen geven.” In hun rap klinkt het dan ook: ,,Je kunt alles bereiken, als je er maar in gelooft.” Bruggen bouwen kan iedereen, rappen ze verder. ,,Het is tijd nu. Wanneer ga jij beginnen?”

Indringende verhalen
Op die vraag geven de aanwezige jongeren nou niet direct antwoord. Een echte discussie of dialoog, daar hebben ze niet zoveel zin in. Ze komen vooral om te luisteren. Rabbijn Awraham Soetendorp, voorganger Monique van Strien en imam Azzedine Karrat (die op tv te zien was in het interviewprogramma Kijken in de Ziel) krijgen de jongeren muisstil met hun indringende en persoonlijke verhalen.

Karrat vertelt over zijn jeugd en keuzes in het leven. Hij haakt aan bij het thema respect en vertelt over een vergadering die hij onlangs had met de twee anderen. ,,Ineens realiseerde ik me dat het tijd was voor het gebed. Als ik zou wachten tot na de vergadering, was ik te laat. Daarom vroeg ik de rabbijn of hij een ruimte had waar ik het gebed kon doen. Dat ik niet aarzelde om dat te vragen, vond ik erg bijzonder. En dat hij niet aarzelde om mij een ruimte te wijzen, met veel vanzelfsprekendheid, vond ik ook heel bijzonder. Mooi toch dat het zo kan?”

Van Strien houdt de jongeren voor dat iedereen een medemens is, en je elkaar ook als medemens moet behandelen. Ze vertelt een heel persoonlijk verhaal over een situatie waarin ze dat zelf niet deed, en waar ze tot op de dag van vandaag spijt van heeft. Ze laat het YouTube-filmpje EyetoEyezien over een experiment waarbij twee personen elkaar enige tijd stilzwijgend diep in de ogen kijken, iets dat bij de proefpersonen verschillende emoties oproept. Bij een klein jongetje biggelt een eenzame traan over zijn wang, waar het tienermeisje die tegenover hem zit vervolgens ook geëmotioneerd door raakt.

De rabbijn vertelt op zijn beurt een indrukwekkend verhaal over de oorlog, hoe hij als Joodse baby ternauwernood ontsnapte aan de dood. Elkaar echt zien, verbinding maken, dat is de boodschap van de drie sprekers.

Diep
De jongeren zijn onder de indruk van de verhalen. Ahmed (20): ,,Dit ging wel diep! De sprekers zijn zulke verschillende personen maar kunnen normaal met elkaar omgaan. Dat zie ik wel als lessen voor onszelf.” Hij heeft wel wat ideeën over hoe het beter zou kunnen, het ‘samen leven’ in de huidige samenleving. ,,Activiteiten organiseren, samen dingen doen”, zegt Ahmed. Wat dan? Rapper Guven: ,,Veel jongeren vinden het leuk om met muziek bezig te zijn, te rappen. Maar we hebben geen studio ofzo. Muziek kan mensen samenbrengen, doet iets met emoties.” Daar is rabbijn Soetendorp het helemaal mee eens. ,,Ik denk dat het heel belangrijk is om met elkaar muziek te maken, te zingen en dansen.”

Wethouder Liesa van Aalst geeft na afloop aan dat ze erg onder de indruk is van alle levenswijsheid. ,,Daar voel ik me haast klein bij.” Ze refereert aan het bruggenbouwen in haar functie. ,,Als politici zijn we goed in het opzoeken van verschillen, zeker in verkiezingstijd. Maar bij het vormen van een coalitie is verbinding juist weer heel belangrijk. Politici vinden elkaar in waarom ze doen wat ze doen, ze willen samen iets doen in Soest. Ik hoop dat de jongeren nog eens nadenken over deze avond en erover napraten met elkaar.”

Dat napraten wordt na afloop ook gedaan. Zo zoeken twee jongens de rabbijn nog even op, omdat ze zijn verhaal over de oorlog wel heel heftig vonden. Peter Donders van de IDG kijkt het tevreden aan. ,,Mooi om dat te zien! We vonden het heel spannend: je weet dat je sprekers hebt die mensen kunnen boeien, maar raakt het de jongeren? Aan het einde waren ze muisstil, je zag dat het binnenkwam. Het ging deze avond echt om de kwaliteit, niet de kwantiteit.”

 

 

 

 

 

 

© Contentbureau Corner 2018

Reageren niet mogelijk.